Ouders van hoogbegaafde kinderen

En u als ouder?

foto: Kitty Kroone

En terwijl u nadenkt over de bijzonderheden van uw kind, wordt u ook geconfronteerd met uzelf.
Bent u wellicht ook hoogbegaafd, hoogsensitief of een beelddenker? Wist u dit al, of valt het kwartje nu pas? Of twijfelt u erg aan uzelf?
Terwijl u nadenkt over uw kind begint er ook bij u van binnen van alles in beweging te komen. Indien het in uw eigen jeugd allemaal niet vlekkeloos verlopen is, begint u nu te beseffen waar dit vandaan komt. Dit kan betekenen dat u in een soort zelf-analyse terecht komt en uw eigen ervaringen een nieuw plaatsje moet gaan geven.
Dit kan voor veel onrust zorgen.
Mijn advies: neem de tijd, schakel eventueel hulp in van een (liefst gespecialiseerde) hulpverlener en laat uw kind zien dat ook u hard moet werken om alles een plaatsje te geven.
Uiteindelijk doet goed voorbeeld goed volgen!

Er zijn ook speciale coaches voor hoogbegaafde volwassenen.

Jos ging de basisschool gemakkelijk af. Op de middelbare school in 3 vwo vallen zijn cijfers erg tegen. Zijn motivatie zakt weg en hij mag naar 4 havo. Met moeite mag hij naar 5 havo waar hij zakt voor zijn eindexamen.
Totaal gedemotiveerd stopt hij met school en zoekt een baantje bij een verhuisbedrijf.
Na wat wisselende baantjes hier en daar, komt hij terecht bij een supermarkt. Hier blijft hij werken, terwijl hij in zijn vrije tijd zeer actief is voor Scouting. Daar wordt zijn inzet en zijn creativiteit gewaardeerd, daarvoor is hij zeer gemotiveerd.